Se eller gense den Oscarbelønnede og nyrestaurerede ’Bliktrommen’, som vakte postyr på grund af erotiske scener mellem Oskar og en teenagepige.

I samarbejde med Hundested Kino viser ”Halsnæs filosoferer” filmatiseringen af Günther Grass’ roman ”Bliktrommen” i Hundested Bio d. 19. marts kl. 15.00-17.45. Filmen er den tredje i rækken af film, vi viser under temaet ”Vergangenheitsbewältigung” (opgør med fortiden). De to tidligere var ”To Minutters Stilhed” og ”Tysktime.

Volker Schlöndorffs filmatisering fra 1979 af Günter Grass’ roman er blevet restaureret, udvidet med 20 minutter og præsenteres her i en digital version. Filmen fortæller historien om Oskar, der fødes i Grass’ hjemby Danzig/Gdansk. Han får en bliktromme i 3-års fødselsdagsgave og nægter at vokse sig større i protest mod den voksne verdens uforståelighed, brutalitet og dekadence. Oskar har to magiske egenskaber: sit talent for at slå på tromme, og sin evne til at splintre glas. Da han oplever nazismens fremmarch, bliver trommen og det hjerteskærende, glasknusende skrig hans våben både mod den store og den hjemlige verden.

Den tyske filosof Theodor Adorno udtalte efter krigen at ”efter Auschwitz eksisterer poesien ikke mere”. Günther Grass viste med ”Bliktrommen at poesien stadig lever, men kun ved at konfrontere de ubehagelige sandheder, forbrydelserne og fortielserne. Kun derved kunne Tyskland uddrive fortiden og undgå at gentage den. Der var brug for en kollektiv psykoanalyse for at lede nationen fra vanvid til normalitet.

Instruktøren Schlöndorffs magisk-surrealistiske portræt af Tyskland i fascismens greb er en kras, storladent allegorisk og meget seværdig skildring af tabet af både barnets og Tysklands uskyld, men skal måske også̊ med sin opvisning af hjælpeløse individer, der bevidstløst flyder med samfundets strømninger, ses som en indirekte kritik af en fejlslagen ”Vergangenheitsbewältigung” i efterkrigstidens Tyskland.

Før filmen vil der være et kort oplæg, som fokuserer på de filosofiske aspekter, og bagefter vil der være mulighed for udveksle reaktioner. Filmen varer 2 timer og 45 minutter.

Billet kan bestilles på: https://www.hundestedkino.dk

For yderligere oplysninger, kontakt: Niels Andersen, niels.andersen@icloud.com, tlf: 6166 0492