Halsnæs Filosoferer og Hundested Bio viser ’Tavshedens Labyrint’ d. 23. april kl. 15.00.

’Tavshedens Labyrint’ er den fjerde og sidste film i vores tema om den tyske efterkrigstids opgør med nazitidens uhyrligheder.

Filmen er fra 2015 og udspiller sig i Frankfurt i 1958. Den tyske økonomi blomstrer, og en krigstræt nation vil helst glemme, hvad der skete under Anden verdenskrig og i stedet fokusere på fremtiden. Da en journalist tilfældigvis opdager, at en tidligere fangevogter i Auschwitzlejeren nu arbejder på den lokale skole, er der ingen offentlige instanser, der vil beskæftige sig med problemstillingen, undtagen den unge advokat Johann Radmann.

Med en urokkelig vilje lykkes det Johann at grave dokumenter frem med afgørende beviser mod flere tusind SS-officerer, der tjente i den grufulde udryddelseslejr og som nu er offentligt ansatte. En vigtig del af Tysklands historie og chancen for at få sandheden ført til protokols er ved at forsvinde i en labyrint af tavshed og alle synes at have været involveret – selv på højeste regeringsniveau.

’Tavshedens labyrint’ skildrer tyskernes opgør med fortiden – den såkaldte ”Vergangenheitsverwältigung”. Dette opgør handlede lige så meget om uvidenhed hos en stor del af befolkningen som modvilje hos enkelte magthavere mod at få sandheden frem. Filmen rejser stadig relevante spørgsmål om krigsforbrydelser, kollektiv hukommelse og om, hvordan et lands historie ender med at blive skrevet.

Filmens omdrejningspunkt er de dilemmaer, Tyskland som nation i 1950erne befinder sig i: Skal man glemme nazitiden, så landets demokratiske og økonomiske opblomstring kan fortsætte? Eller skal man netop for demokratiets skyld retsforfølge de medvirkende til Holocaust? Hvis man skal retsforfølge, hvem kan man straffe? Hvordan skelner man mellem ordre, overlevelse eller ondskab blandt de skyldige? Hvis alle var skyldige, skal/kan man så straffe nogen?

Filmen er instrueret af Giulio Ricciarelli, og nogle af de medvirkende er Alexander Fehling, André Szymanski, Friederike Becht. Længde 124 min.

Før filmen vil der være et kort oplæg, som fokuserer på de filosofiske aspekter, og bagefter vil der være mulighed for udveksle reaktioner.

Billet kan bestilles på: https://www.hundestedkino.dk

For yderligere oplysninger, kontakt: Niels Andersen, niels.andersen@icloud.com, tlf: 6166 0492